Pestki dyni możemy wykorzystać w naszej kuchni na niemało przeróżnych sposobów. Perfekcyjnie sprawdzą się one podczas przygotowywania odżywczych koktajli, jak na dodatek porannej owsianki. Bez przeszkód można dodawać je do licznych sałatek oraz past kanapkowych. Pestki dyni doskonale pasują zarówno do drobiu, jak i ryb. Dla wszelkich tych osób, które cenią sobie słodkie przekąski, zalecamy dodanie pestek dyni do pysznych ciasteczek owsianych, domowych lodów lub batonów energetycznych.
Uprażone pestki dyni nadają się z kolei do samodzielnego jedzenia, do owsianki, musli, do koktajlów, jako dodatek do sałatek, zup, kanapek, owsianek i innych dań, do domowego chleba na zakwasie i przygotowania sosu w postaci pesto, wykorzystywanego do makaronu, jako smarowidło do kanapek i dip do warzyw.
Prażone pestki dyni PRZEPIS
Odmierzyć właściwą ilość pestek dyni i przełożyć je na blaszkę.
Prażyć ok. 10-15 minut w niskiej temperaturze (ok. 100 stopni). Po uprażeniu powinny być chrupiące.
Uprażone pestki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku do miesiąca, a w lodówce dłużej.
komponenty: Pestki dyni
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.