Figa jest sezonowym owocem, znanym Grekom od starożytności. Spomiędzy dwunastu odmian fig rosnących w Grecji, wybraliśmy tę najkorzystniejszą. Figi są zbierane i suszone sposobem tradycyjnym, a opakowane próżniowe pozwala zachować ich naturalne właściwości. Najlepszy, zdrowy i słodki smakołyk podczas pracy, po obiedzie, do kawy czy herbaty. Figi to egzotyczne owoce, które posiadają wyjątkowe wartości odżywcze. Szczególne cenione są suszone figi, które odznaczają się wyjątkowo wysoką zawartością wielu ważnych dla funkcjonowania organizmu pierwiastków. Dzięki temu wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego, nerwowego i hormonalnego. Wśród wszystkich owoców to właśnie suszone figi odznaczają się największą zawartością wapnia. W 100 g suszonych owoców znajduje się aż 162 mg (choć inne źródła podają choćby ponad 200 mg) tego cennego dla kości pierwiastka. To prawie tyle samo co w szklance mleka! W związku z tym suszone figi mogą zapobiec m.in. Osteoporozie. Dlatego powinny po nie sięgać głównie osoby starsze, kobiety po menopauzie, niewielkie dzieci, osoby z niedoborem witaminy D, prowadzące siedzący tryb życia, a także palące papierosy czy nadużywające alkoholu. Suszone figi są najlepszym źródłem błonnika spośród wszystkich suszonych owoców - w 100 g znajduje się prawie 10 g tej dobroczynnej substancji. Błonnik pobudza pracę jelit, w związku z tym jest efektywnym lekiem na zaparcia. Dzięki błonnikowi można nie tylko uregulować pracę układu pokarmowego, lecz także uchronić się przed poważnymi schorzeniami jelita grubego, w tym przed rakiem jelita grubego. Na dodatek zawartość obfitej ilości błonnika wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi, co broni przed miażdżycą i związanymi z nią chorobami serca, m.in. Przed udarem mózgu czy zawałem serca. Suszone figi są także skarbnicą potasu (680 mg/100 g), który zniża ciśnienie. Dzięki niemu naczynia krwionośne są bardziej drożne, co sprawia, że krew krąży luźnoj, a ciśnienie tętnicze spada. W dodatku potas przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu, co jeszcze przyczynia się do obniżenia poziomu ciśnienia.
W związku z tym po suszone figi powinny sięgać osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym. W 100 g suszonych fig znajduje się aż 68 mg magnezu - pierwiastka, który stabilizuje pracę układu nerwowego, a także funkcjonowanie i aktywność mózgu. Dzięki czemu suszone figi mogą ograniczyć rozdrażnienie, nerwowość, zmęczenie oraz polepszać sen, pamięć i usprawnić myślenie. W związku z tym owoce te są sugerowane w głównej mierze osobom, które żyją w ciągłym stresie, posiadają problemy ze snem oraz ciężko pracują fizycznie i umysłowo (np. Uczniom, studentom).
komponenty: figa suszona* / *certyfikowany towar rolnictwa organicznego, Rolnictwo UE. Producent: Greco