Jak zastosować suszone figi? Oprócz tego, że smakuję wyśmienicie bez dodatków, wzbogacą smak wielu dań. W duecie z orzechami będą rewelacyjnym uzupełnieniem porannej owsianki. To idelny pomysł na wysoce energetyczne śniadanie. Bez obaw można dodać je jeszcze do ciasta np. Zamiast rodzynek. Jak jeść figi suszone? Najlepiej spożywać je bezpośrednio, lecz można ponadto wcześniej namoczyć je w wodzie. Wówczas owoce będą bardziej miękkie. Suszone figi doskonale komponują się także z wytrwanymi potrawami. Serwowane z boczkiem lub kozim serem będą oryginalą przystawką na każdej imprezie.
składniki: Figi suszone
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
Co zawierają figi suszone?
Figi suszone to skarbnica ważnych dla zdrowia witamin i minerałów i błonnika pokarmowego. Dostarczają m.in. Magnezu, żelaza, potasu, prowitaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy C. Zawartość wapnia w 100 gramach tych bakalii jest porównywalna do ilości tego pierwiastka w szklance mleka. Na dodatek jego działanie jest wspierane poprzez występowanie fosforu. Czy zatem figi suszone są zdrowe? To prawdziwa bomba witaminowa! Nasz organizm bez dwóch zdań się odwdzięczy za ten przysmak.