Truskawka liofilizowana - (100% truskawka) jest cennym źródłem witaminy C, A, PP a także witamin z grupy B. Truskawki mają niski indeks glikemiczny, dużą zawartość wapnia, fosforu i magnezu. Działanie przeciwzapalne truskawki zyskują dzięki występowaniu kwercetyny. Błonnik zawarty w truskawkach wspiera perystaltykę jelit. Mieści tylko naturalnie występujące cukry z owoców.
Przykładowe wykorzystanie: jako chrupiąca przekąska do owsianki, jogurtu, ciast, i dekoracji deserów.
Liofilizacja jest procesem suszenia produktów poprzez zamrożenie i odparowanie wody. Dzięki temu procesowi owoce i warzywa zachowują swoje wartości odżywcze, kolor a także smak. Proces liofilizacji ma niemało zalet i bezdyskusyjnie przeważa nad suszeniem. Jednym z pozytywnych aspektów żywności liofilizowanej jest możliwość długiego przechowywania bez utraty wartości odżywczych. Cykl ten uniemożliwia rozwój bakterii w związku z czym wykorzystywanie konserwantów i innych dodatków nie jest potrzebne.
komponenty odżywcze: