Niezastąpiony dodatek do ciast i deserów, skarbnica cennych witamin i minerałów. Któż z nas nie lubi rodzynek? Suszone winogrona to najistotniej popularny typ bakalii w naszym kraju. Ich słodki smak sprawia, że nie można się im oprzeć. Są doskonałą, energetyczną przekąską, która z powodzeniem zastąpi batony i inne niezdrowe słodkości. Rodzynki nadadzą charakteru także wytrawnym potrawom, dlatego warto eksperymentować z nimi w kuchni.
sporo osób zadaje sobie pytanie dlaczego rodzynki nie mają pestek, skoro w winogronach możemy je znaleźć?
uwydatnia się dwie podstawowe odmiany rodzynek: nasienne i beznasienne.
Te pierwsze wytworzone są z winogron, które zwierają pestki. Są one usuwane w procesie suszenia. W przypadku odmian beznasiennych produkcja jest o niemało łatwiejsza, ponieważ owoce nie zawierają pestek.
Na sklepowych półkach możemy odnaleźć kilka odmian rodzynek. Te ciemne stworzone są z zielonych winogron. Kolor zmienia się pod wpływem suszenia. Rodzynki białe albo złote zawdzięczają swoją barwę suszeniu w piecach lub dodatkom siarczanów. najbardziej popularną odmianą są rodzynki sułtańskie. Są bardzo miękkie i słodkie. Perfekcyjnie nadają się do słodkich wypieków.
Odmiany rodzynek: - Największą odmianą są rodzynki jumbo. Niezwykle obfite, nieco bardziej kwaskowe, podobne do suszonych wiśni. Sprawdzą się jako samodzielna przekąska.
- Kolejnym rodzajem są koryntki. Dojrzewają w promieniach greckiego słońca i są jeszcze bardziej słodkie i aromatyczne, niżeli sułtanki.
- Mniej znaną odmianą są rodzynki cybeby. Te zawierają nasiona, mają wydłużony zarys i prosto ulegają krystalizacji.
- ciekawą odmianą są na dodatek rodzynki włoskie, które znamionują się muszkatołowym aromatem. Niejednokrotnie wykorzystuje się do produkcji wina.
Rodzynki to słodka przekąska, która z powodzeniem może zastąpić niezdrowe słodycze. Oprócz tego, iż dodają energii, dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawierają jod, który pozytywnie wpływa na pracę tarczycy i potas niezbędny do korzystnego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Są także źródłem błonnika pokarmowego, więc pozytywnie wpływają na układ trawienny. Mogą więc wspomóc walkę z zaparciami. Bada
elementy: rodzynki 99,5%, olej roślinny 0,5%.