Jako samodzielna przekąska a także komponent sałatek, dań mięsnych, ryb, ryżu, makaronu, ciast, czekolad, herbatników, lodów. Posiekane są stosowane do zagęszczania sosów.
Co zrobić z fistaszków?Orzechy arachidoweo nie zawierają dodatku soli. Są genialnym elementyem lub dodatkiem do ciast, deserów, lodów i owsianki. Znakomicie komponują się z miodem i w wersji wytrawnej w towarzystwie kolendry i ostrej papryki. Wyśmienicie sprawdzą się jako posypka do dań azjatyckich z ryżu z mięsem albo warzywami, jako chrupiący dodatek do sałatek czy element sosu orzechowego do grilowanego mięsa albo warzyw.
Jeśli lubisz roślinne kremy do smarowania pieczywa takie jak np. Masło orzechowe prawidłowym pomysłem jest jego samodzielne przygotowanie. Do przygotowania masła w domowych warunkach starczy prawidłowy blender, a także szklanka niesolonych orzechów. Całość należy miksować do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Masło można wzbogacić łyżką miodu, naturalnego kakao lub wiórkami kokosowymi. Brak pomysłu na fit śniadanie? Posmaruj masłem orzechowym pełnoziarniste pieczywo i dodaj ulubione owoce. Zabierz do pracy owsiankę z dodatkiem masła orzechowego. Energia na cały poranek gwarantowana!
elementy: Orzechy arachidowe prażone bez soli
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.