Orzechy pecan są zaliczane do jednych z najistotniej szlachetnych gatunków orzechów. Wyglądem, smakiem i aromatem przypominają orzechy włoskie. Pecan naturalnie występuje w USA oraz w Meksyku. Do Europy trafił w XVI wieku, jednak ze względu na niską wytrzymałość na mróz jest tu rzadziej spotykany.
W 100 gramach orzechów pekan znajduje się aż 720 kalorii. Należą do jednych z najbardziej kalorycznych orzechów, dlatego również najlepiej spożywać je w wersji naturalnej, bez zbędnych dodatków w postaci soli, cukru i tłuszczu wykorzystywanego do smażenia. Z uwagi na występowanie wielu cennych komponentów mineralnych (tj. Mangan, miedź, magnez) warto wdrożyć je do codziennej diety, zachowując przy tym umiar. Kilka sztuk tych orzechów wzbogaci smak sałatki owocowej albo warzywnej, będzie wspaniałym dodatkiem do lodów i bez dwóch zdań doda energii na cały dzień. Orzechy pekan dostarczają wielu witamin z grupy B i NNKT. Orzechy pekan, na tle innych orzechów, uwydatnia wyraźnie większa liczba antyoksydantów.
KRAJ POCHODZENIA: USA / Meksyk