Suszone daktyle zawierają liczne witaminy, m.in. Witamin A i witaminy z grupy B, a także liczne pierwiastki mineralne, takie jak magnez, potas, żelazo, wapń, bor, cynk czy mangan.
Daktyle mają dodatkowo mnóstwo zastosowań w kuchni. Produkuje się z nich mąkę, miód palmowy, różnorodne przetwory. Świetnie nadają się także do produkcji wina. To doskonały dodatek do owsianki albo musli. Suszone daktyle dodawane są również potraw w okresie świąt bożonarodzeniowych. Są doskonałym dodatkiem do wypieków, kompotów, potraw regionalnych. Daktyle sprawdzą się także jako dodatek do słonych mięs, szynek, a także jako atrakcyjny dodatek do przystawek.
Daktyle rosną na drzewach daktylowych, które osiągają choćby 25 metrów wysokości. Uprawiane są w Afryce, Ameryce i Australii. Owoce osiągają do 7 cm długości. Te suszone posiadają twardą skórkę, a w środku są miękkie i kleiste.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane w dodatku sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
fotografie towaru są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie artykułu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak też mogą być danymi literaturowymi.