linia Dilmah Watte to herbaciany odpowiednik win Grand Cru - pod względem struktury i wrażeń smakowych, te wytworne czarne herbaty przywodzą na myśl najszlachetniejsze wina.
Dilmah Uda Watte to, podobnie jak Ran Watte, herbata wyżynna ("high grown"), rośnie jednak trochę niżej - na wysokości 1220-1525 m n.p.m. W regionie Dimbula. Daje napar nieco mocniejszy aniżeli Ran Watte, lecz wciąż finezyjny i aromatyczny. Kolor przeciętny, brązowy z odcieniami pomarańczy. Pełny, krągły, prawie pikantny smak, wspaiały w końcówce. Owocowy, egzotyczny zapach w smaku zrównoważony jest silną, ale nie dominującą obecnością tanin. Herbata finezyjna, aromatyczna i szykowna, wyśmienita w towarzystwie baklawy. Porównać ją można do Pinot Noir z winogron rosnących w chłodnym klimacie.