Liściasta mieszanka produkowana wyłącznie na bazie idealnie wysokojakościowego Assama. Jej nazwa została zaczerpnięta z północno-wschodniego regionu Indii, skąd właśnie pochodzi ta herbata. Dzięki wyraźnie bogatemu, a także słodowemu smaku idealnie pasuje jako napar przygotowywany w porze śniadaniowej. Bursztynowa , a także gładka, satysfakcjonująca tekstura to wspaniały napój na początek dnia.
Do Art of Tea Ahmad Tea Assam Mistrzowie Herbaty wykorzystują listki Assam tylko drugiego zbioru. Oznacza to, że są one zbierane dopiero wtedy, kiedy krzew herbaciany najpierw zrzuci swoje pierwsze liście i wypuści kolejne. Dopiero ten ponowny wzrost zagwarantuje szczyt jakości i smaku. Liście zbierane są ręcznie w dolinie Brahmaputra. Do mieszanki trafiają równocześnie pączki jak i wielkie liście, dzięki temu napar osiąga wyśmienity balans i równowagę wrażeń.
Aby jak najlepiej użyć potencjał mieszanki, zaleca się parzyć ją nieco dłużej z reguły (od 7 do 10 minut). Ta herbata nieprzeciętnie smakuje podawana w brytyjskim stylu - z odrobiną mleka, kruchym ciastkiem albo bezpośrednio do angielskiego śniadania.
firma Ahmad London Tea została założona w Iranie w latach 50-tych XX wieku. Specjalizowała się w imporcie gatunkowej herbaty indyjskiej do Europy, a także pozostałych części świata. Obecnie, już z siedzibą, a także fabryką w Hampshire w dużej Brytanii, producent zdobyła piątą pozycję wśród wiodących marek herbaty w Azji. Współcześnie eksportuje swoje produkty do 80 krajów z całego świata.
Masa netto: 100g