Herbata Oolong pochodzi z krajów azjatyckich: Chin, Indii, Tajwanu. Nazywa się ją także herbatą szmaragdową, niebieską, turkusową, smoczą lub ulung. Według chińskiej klasyfikacji zalicza się ją do grupy herbat niebieskich, według polskiej - w głównej mierze do czerwonych. Jej liście są delikatnie poddawane słabej fermentacji. Proces pozyskiwania Oolong jest bardzo skomplikowany, a każdy z jego etapów ma oddzielną nazwę. Zaczyna się suszeniem liści na słońcu lub wietrze, a kończy prażeniem. To właśnie dzięki tej ostatniej fazie, tzw. Niebieską herbatę odróżnia od czarnej – jest poprzez to znacznie mniej cierpka w smaku i delikatniejsza dla żołądka. Oolong cechuje także wysoka zawartość tanin i garbników roślinnych. Mieści tylko drobne ilości kofeiny. Oolong cechuje się łagodnym smakiem, o nutach słodkawych, a nawet owocowych.
70 g.