Chutney jest ręcznie przygotowywanym sosem według konwencjonalnych metod. Do jego produkcji wykorzystano najkorzystniejszą odmianę mazowieckich gruszek. Jedne z najsłodszych polskich owoców połączono z dodatkami, które znakomicie współgrają z wytrawnymi daniami, takimi jak: cebula, żurawina, czosnek i ostre przyprawy.
Można go podawać na zimno i na gorąco wykorzystując jako jeden ze komponentów bardziej złożonych dań lub podawać jako samodzielny dodatek. Genialnie pasuje do mięs, wędlin i pieczeni oraz pieczonej ryby, czy jako dodatek do deski serów.
Rodzinna, polska producent Eterno powstała w 2005 roku w podwarszawskim Pruszkowie. Jej tradycje sięgają jednak aż XIX wieku, kiedy to prosperowała znana cukiernia przy Newskim Prospekcie. Jej właścicielką oraz autorką najważniejszych przepisów była praprababcia obecnych właścicieli firmy - Matylda Aubra. Eterno nazwano w nawiązaniu do słowa wieczność, które odnosi się do tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie, w tym na ogół zamkniętych w słoiczkach - cytryn w rumie, który przyniosły marce największą sławę oraz zachwyt. Firma w swojej działalności stawia szczególny nacisk na smak, ekologiczne produkty, progresywność, a także zadowolenie klientów.