Lekko kwaśne, niezwykle zdrowe konfitury od polskiej firmy Eterno. Produkowane są z 70g owoców na 100g towaru. Według tradycyjnej, rodzinnej receptury ich smak eksponuje minimalna ilość cukru. Do tej konfitury wybierane zostają wyłącznie dojrzałe owoce pigwy najlepszej jakości.
Można je serwować ze świeżym pieczywem, dodawać do wypieków czy urozmaicać nimi desery. Znakomicie sprawdzą się na dodatek jako dodatek do gorącej herbaty w jesienne, a także zimowe wieczory.
Rodzinna, polska marka Eterno powstała w 2005 roku w podwarszawskim Pruszkowie. Jej tradycje sięgają jednak aż XIX wieku, kiedy to prosperowała słynna cukiernia przy Newskim Prospekcie. Jej właścicielką oraz autorką najważniejszych przepisów była praprababcia obecnych właścicieli firmy - Matylda Aubra. Eterno nazwano w nawiązaniu do słowa wieczność, które odnosi się do tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie, w tym przeważnie zamkniętych w słoiczkach - cytryn w rumie, który przyniosły marce największą sławę i zachwyt. Producent w swojej działalności stawia szczególny nacisk na smak, naturalne produkty, postępowość oraz zadowolenie klientów.
Masa netto: 220g