Wysokiej jakości czekolada w proszku - bez ulepszaczy, sztucznych barwników, a także mleka, która powstaje z selektywnie zbieranych ziaren kakaowca, poddawanych tradycyjnym procesom obróbkowym.
produkt zamknięty w wielkiej, szczelnej puszce zapewnia po odpowiednim przygotowaniu aksamitną konsystencję napoju i pyszny, głęboko-czekoladowy smak. Kilogramowe opakowanie jest nieprzeciętnym pomysłem i korzystnym zabezpieczeniem na długie, zimowe wieczory.
Czekoladę na gorąco poleca się przygotowywać w ekspresie ciśnieniowym z dyszy do spieniania mleka, czekoladziarce lub domowym sposobem - w filiżance.
producent Monbana narodziła się z niezwykłej znajomości w okopach I wojny światowej Louisa Guatarriego oraz Pierre-Francoisa Lardet - wówczas założyciela znanej producenta Banania. Panowie jako pasjonaci czekolady, postanowili zjednoczyć swoje siły i stworzyć markę, która oferowałaby wysokiej jakości produkty tworzone z ziaren kakaowca.
Lata 50-te były dla firmy czasem szybkiego rozwoju. Działalność związana z czekoladą zaczęła cieszyć się coraz większym zainteresowaniem, dzięki temu producent błyskawicznie wyposażyła się w specjalistyczny piec do prażenia ziaren i wypuściła na rynek pierwsze produkty dietetyczne. W 2013 roku Monbana zyskała nową identyfikację graficzną, która podkreśliła jej francuskie konotacje. Nowa tożsamość nawiązuje także do tradycji i postępowego podejścia i hołduje nieodłącznym wartościom jakie wyznaje producent - hojność, szczęście, kreatywność i radość.