Uprawiana w Ameryce Środkowej gwatemalska arabika jest uznawana za jedną z najkorzystniejszych kaw. Oferowane przez nas ziarno pochodzi z żyznych, wulkanicznych gleb regionu Santa Rosa, położonego w południowo-centralnej części kraju. Wyżynny teren zagwarantuje doskonałe warunki pod uprawę. Kawa jest uprawiana na wysokości powyżej 1350 m n.p.m. Obróbka ziarna odbywa się metodą na mokro.
Warunki klimatyczne powodują, że owoce dojrzewają wolniej i są twardsze niżeli te rosnące na niższych partiach. Dłuższy czas dojrzewania sprawia, że zawartość naturalnego cukru jest obszerniejsza, a za tym smak kawy jest intensywniejszy.
Kawę charakteryzuje łagodny profil smakowy i kremowe body. Idealna dla osób ceniących sobie jednostajny smak i delikatną kwasowość. Kawa Gwatemala SHB Santa Rosa to wyśmienicie zbalansowana kawa o czystym i słodkim smaku. Posiada delikatny posmak karmelu, wyczuwalną, jabłkową kwaskowatość, a także aksamitne nuty ciemnej czekolady.
znakomicie pasuje do przygotowania we french pressach, dripach, chemexach, areopressach.