Kolumbia jest największym na świecie dostawcą wysokiej jakości arabiki. Ziarna pozyskiwane są metodą wyłącznie na mokro. Plantatorzy dokładają wszystkich starań, żeby uzyskać ziarna jak najkorzystniejszej jakości, początkując od trafnych warunków na plantacji dla kawowca, przez pozyskiwanie ziaren a na selekcji kończąc. Większość kawy kolumbijskiej jest wytwarzana przez śladowych rolników. Górzysty andyjski obszar jest wyjątkowo dobry dla upraw, kawa rośnie na wysokości od 1000 do 2000 m n.p.m. Medellin Supremo rośnie w kolumbijskim departamencie Antioquia. Medellin jest stolicą tego departamentu, a mnóstwo osób uważa, że kawa z tego obszaru jest najlepszą kawą Kolumbii.
Każda filiżanka tej nieprzeciętnej kolumbijskiej arabici zniewoli nas nutami czekoladowymi, z delikatną słodyczą karmelu. To tradycyjna wytrawna kawa z lekką goryczką. Wyśmienicie zbalansowana gorycz i kwasowość. Dzięki przeciętnie złożonemu body i przyjemnemu finiszowi Columbia Supremo świetnie nadaje się zarówno dla kawowych nowicjuszy jak i dla lubiących klasyczne smaki kawoszy.