szczególnie lekka arabika z regionu Karnataka, wyróżniająca się naturalnie niską zawartością kofeiny. Fakt ten czyni z niej znakomitą propozycję nie tylko na każdą porę dnia, choćby jako dodatek do słodkiego podwieczorku, lecz i dla osób z zaburzeniami trawienia, które w innym przypadku musiałyby odmówić sobie zwyczajowej "minimalnej czarnej". Ziarna wypalane są w niepokaźnej palarni rzemieślniczej, działającej na warszawskim Starym Mokotowie. W bukiecie aromatycznym dominują delikatne nuty słodu, karmelu i kwiatów, czuć w dodatku niuanse zielonego jabłka i miodu i orzechów laskowych i orzeszków ziemnych. Konsystencja naparu jest dosyć lekka, odcień zbliżona do herbacianej; kawa pozostawia łagodny, słodkawy posmak.
India AA Plantation pochodzi z czystych rejonów Półwyspu Indyjskiego. Uprawiana jest w paśmie górskim Ghaty Zachodnie, ciągnącym się wzdłuż wybrzeży Morza Arabskiego, na wysokości 1000-1600 m n.p.m. Po okresie zbiorów ziarna poddawane są obróbce na mokro. Ze względu na swój bezbłędny i dyskretny bukiet najlepiej sprawdza się w aeropresie, chemeksie i dripie, ale można ją też przygotowywać na sposób bardziej klasyczny: we włoskiej kawiarce albo ekspresie ciśnieniowym. Jej lekkość i szlachetna czystość czynią z niej pożądany składnik mieszanek - India AA Plantation stanowi widoczny komponent kilku autorskich mieszanek Ragazza, lecz można też po prostu dorzucić do niej nieco korzennej robusty, która przywróci naparowi moc i doda mu istotnieści. (Uwaga: na życzenie ziarna mogą zostać zmielone - prosimy o wyodrębnionie pożądanego sposobu mielenia przy wyborze typu (drobno - do zalewania, po turecku; uniwersalnie - do kawiarki, ekspresu, aeropressu; grubo - do french pressu, chemexu, dripa).