Kawa India Monsooned Malabar jest kawą szczególnie typową, w której można odnaleźć moc aromatu i smaku. Napar z indyjskich ziaren będzie pozbawiony nut potężnie goryczkowych i kwaskowatych. Dominujące nuty smakowe to prażony sezam, orzechy laskowe, drewno i miód gryczany.
Arabica uprawiana jest Malabar, znajdującym się południowo-zachodniej części Indii, w pasie wybrzeża Morza Arabskiego.
Kawa India Malabar raduje się renomą wśród smakoszy kaw z powodu precyzyjnie wyselekcjonowanych ziaren, o ponadprzeciętnych walorach smakowych. Cechą specyficzną dla arabicki India Malabar jest niezwykły proces wykorzystywany tuż przed zapakowaniem jej do jutowych worków.
Monsunowanie kawy to podzielony na dwa etapy cykl. W trakcie pierwszego etapu kawa jest wystawiona na działanie powietrza o bardzo znacznej wilgotności. Drugi etap to wystawianie ziaren na działanie wiatru. Kawa wystawiona na takie warunki klimatyczne nabierają wyjątkowo jasnej barwy i niezwykłego smaku.
Propozycje przygotowania:
Kawa Indie Monsooned Malabar dzięki swoim wyjątkowym nutom smakowym stanie na wysokości zadania przy każdej metodzie parzenia.