Wietnam to drugie po Brazylii państwo, które można zaliczyć do kawowych gigantów, a pierwsze jeśli chodzi o uprawę robusty. Plantacje robusty ulokowanie są na wysokości do 800 m n.p.m. Ziarna pozyskiwane są tzw. Metodą na mokro.
Wietnamska robusta to klasa sama w sobie. Oprócz nieocenionych cechy pobudzających - robusta ma w sobie więcej kofeiny niżeli jej szlachetniejsza siostra arabica - potrafi zauroczyć swoim smakiem każdego fana pikanterii połączonej z lekką kwasowością. Prażone orzechy wybijające się na pierwszy plan i zdecydowana wyrazistość do dominujące cechy tej kawy.
Jeśli potrzebujesz prędkiego pobudzenia, to kawa efektywnie rozrusza Twój umysł. Jeśli wolisz dodać lekką pikantność i trochę werwy do swej ulubionej arabiki, na pewno będziesz zadowolony z takiego połączenia.
Proponowane metody parzenia: żeby uzyskać pełnię smaku i mocy, proponujemy parzyć kawę w ekspresie lub tradycyjnej kawiarce.