Aby zaparzyć nadzwyczajną kawę w ten sposób, należy zastosować ziaren grubo zielonych, tak żeby woda przepływała powoli. Właśnie to jest kluczem do wydobycia subtelnych, skrytych w głębi ziaren, aromatów. Znaczny jest w dodatku stopień palenia. Jasne ziarna uwolnią więcej zapachu, a zbyt solidnie palone spowodują że kawa będzie bardziej goryczkowa. Parzenie kawy w dripie zezwala na kontrolowanie kilku czynników. Dzięki temu osiągalne są eksperymenty, równocześnie z mocą naparu jak i gatunkiem oraz sposobem palenia ziaren. Starczy zmodyfikować odrobinę sposób przygotowywania napoju, by osiągnąć inny efekt. Kawa parzona w dripie, to kawa przygotowana trafnie do potrzeb.
Hario V60-02 umożliwia jednorazowe zaparzenie 300 – 500 ml kawy. Ceramiczna budowa jest trwała, zagwarantuje korzystne utrzymanie temperatury. Wewnętrzne żłobienia i kształt stożka bardzo dobry przepływ wody. Wyszukany kształt będzie ozdobą każdej kuchni.
W komplecie znajduje się plastikowa miarka.
artykuł można myć w zmywarce.