Miód gryczany działa odtruwająco, a poza tym jest nad wyraz prawidłowy na układ krążenia, wątrobę, miażdżycę, niedokrwistość wynikającą z niedoboru żelaza.
Miód gryczany możemy stosować w naszej kuchni na dużo przeróżnych sposobów. Stanowi on doskonały dodatek do rozgrzewającej herbaty, domowych lodów oraz koktajli owocowych. Ponadto, niniejszy towar doskonale sprawdzić się może podczas przygotowywania porannej owsianki. Dzięki silnym właściwościom regeneracyjnym, a także oczyszczającym, miód gryczany doskonale wynajduje się podczas zabiegów pielęgnacyjnych twarzy, ciała i włosów.
Miód gryczany uznawany jest obecnie za jeden z najbardziej wartościowych produktów pszczelarskich. Na szczególną uwagę zasługują jego niezwykłe parametry lecznicze. Cechuje się on ciemną, brązową barwą (przypominającą napar z czarnej herbaty), intensywnym kwiatowym zapachem i lekko ostrawym smakiem. Warto na dodatek wiedzieć, że przechowywanie miodu gryczanego w miejscu z dostępem do światła powoduje, że jest on w stanie zmienić swoją barwę z brązowej na czarną. Co ważne, w składzie miodu gryczanego znajdziemy około 50% fruktozy i blisko 46% glukozy.
Nektar zbierany jest w głównej mierze pod koniec lipca.