Miód wrzosowy należy do miodów o ciemnej barwie, bo posiada mało sacharozy, a stosunkowo dużo białka. Miód ten przede wszystkim delikatny, wyczuwalny aromat wrzosu. Cechuje się też lekko galaretowatą konsystencją, jest mniej lejący od charakterystycznych jasnych miodów. Jednak wszystko powyższe zależy w dodatku od wielu czynników, jak na przykład temperatury przechowywania.
Miód wrzosowy ze względu na trudność i pracochłonność w pozyskaniu nazywany jest „Królem miodów”. Jest dostępny w niewielu pasiekach także z powodu drobnej liczby wrzosowisk w Polsce. To z kolei wpływa na jego cenę, która jest wyższa w przypadku innych odmian miodu. Jest pozyskiwany od pszczół w okresie od lipca do października. Co atrakcyjne, nie posiada on wielu witamin, jednak ich brak rekompensuje wysoka zawartość enzymów i wolnych aminokwasów.
Naturalny silny zapach wrzosu zawdzięcza zawartości olejków eterycznych i 120 innych substancji, które pochodzą z nektaru. Miód wrzosowy gromadzi witaminy A, B i B6, a także aminokwasy i prosto przyswajalne żelazo. Mawyjątkowo dużą liczba hormonów wzrostu, neurohormonów i aż 47 biopierwiastków, jednakowo łatwo przyswajalnych przez organizm człowieka, co żelazo. Między innymi jest to potas, chlor, fosfor, wapń, sód i magnez.
Miód wrzosowy wykazuje silne działanie antyseptyczne i moczopędne. Z tego względu genialnie sprawdza się w sytuacji chorób układu moczowego. Można go stosować pomocniczo w chorobach nerek (takich jak kamica nerkowa) i pęcherza.
Dzięki właściwościom bakteriobójczym, miód wrzosowy może być wykorzystywany w przypadku problemów z układem pokarmowym. Łagodzi stany zapalne żołądka i jelit. Pomaga także w walce z biegunką i zaparciami.
Miód wrzosowy możemy stosować w naszej kuchni na dużo rozmaitych sposobów. Stanowi on rewelacyjny dodatek do rozgrzewającej herbaty, domowych lodów i koktajli owocowych. Nadzwyczajny dodatek do pieczywa, owsianki i musli. Może być elementyem dressingów i marynat.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać na półce w temperaturze pokojowej, chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
SKŁAD: 100% miód wrzosowy