Pyłek pszczeli to naturalny artykuł o udowodnionym działaniu prozdrowotnym. Warto włączyć go na stałe do swojej diety z uwagi na to, że dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych witamin, minerałów i związków biologicznie czynnych tj. Flawonoidy. Badania naukowe potwierdzają m.in. Jego działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Pyłek może być także wyśmienitą odżywką dla osób intensywnie trenujących oraz w okresie rekonwalescencji. Jest w dodatku składnikiem wielu kosmetyków pielęgnacyjnych oraz tych wykorzystywanych w leczeniu niektórych chorób skóry.
Pyłek w miodzie jest łatwiejszy w wykorzystywaniu niżeli pyłek suszony, ponieważ nie trzeba go moczyć w wodzie.
Pyłek można dodawać do koktajli, jogurtu czy owsianki.
Kurację należy rozpocząć od 1 łyżeczki pyłku, powiększając do 1 łyżki stołowej dziennie. Pyłek w miodzie można też podawać dzieciom – maksymalnie 1 łyżeczkę dziennie.
Kuracja powinna trwać 2-3 miesiące. Można ją stosować np. W sezonie jesiennym i wiosennym.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać na półce w temperaturze pokojowej, bronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
UWAGA
Pyłek pszczeli może powodować reakcję alergiczną u osób uczulonych na pyłki kwiatów. Najlepiej na początek spróbować niewiele znaczącej ilości i obserwować, czy nie występują objawy reakcji alergicznej (np. Swędzenie uszu lub gardła).
SKŁAD: miód 80%, pyłek pszczeli 20%