Miód lawendowy prosto z Hiszpanii do Twojego domu. Najwyższej jakości miód lawendowy o jasnobursztynowym kolorze i kwiatowym aromacie.
Miód lawendowy to rzadka i unikatowa odmiana miodu pozyskiwana z kwiatów lawendy wąskolistnej. Roślina ta występuje naturalnie w obszarze Morza Śródziemnego. Zniewala nie tylko swoim standardowym zapachem,w dodatku intensywną fioletowo-niebieską barwą. Stanowczo uwielbiane pod względem jakości miody są pozyskiwane z wsypy Hvar w Chorwacji oraz z Prowansji. W Polsce nie spotkamy naturalnej odmiany tego krzewu, a jedynie gatunki mieszane, z domieszką dekoracyjnych kwiatów.
Lawenda jest niezwykle miododajną rośliną. W dodatku akcentuje się niezwykle intensywnym, błogim zapachem, który charakteryzuje wytworzony z jej kwiatów miód. Ma on konwencjonalną jasnobursztynową barwę, a także skłonność do krystalizacji. Charakteryzuje się słodkim i aromatycznym smakiem z lekko gorzką, korzenną nutą.
Miód kwiatowy z lawendy uznawany jest za jedną z najszlachetniejszych odmian miodu europejskiego. Jego szczególne właściwości wynikają z obecności olejku lawendowego – substancji o działaniu antyseptycznym. Z tego powodu poleca się spożywanie go wyjątkowo w przypadki infekcji, zwłaszcza górnych dróg oddechowych. Poza właściwościami antybakteryjnymi, może działać łagodząco i wykrztuśnie. Miód sprawdza się jeszcze przy leczeniu miejscowych objawów dermatoz (zmian skórnych). Może przyczynić się także do redukcji reakcji alergicznych.
Miód lawendowy, ze względu na błogi zapach i kojące parametry olejów eterycznych, parametry rewitalizujące, regenerujące i odprężające. Nieprzeciętnie spełni oczekiwania po ciężkim i zalatanym dniu pracy. W medycynie naturalnej stosuje się go także w przypadku chorób układu krążenia oraz w schorzeniach dróg moczowych. Jego korzystne działanie na naczynia krwionośne może dopasowywać się z właściwościami spazmolitycznymi (rozluźniającymi naczynia). Łączy się to z mniejszym ryzykiem nadciśnienia, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca i zawału.
Spożywanie miodu lawendowego może wpłynąć dobrze także na dolegliwości takie jak bezsenność spowodowana nadmiernym stresem, migrenowe bóle głowy czy przemęczenie.
Miód lawendowy poleca się również osobom prowadzącym aktywny tryb życia. Stanowi on wspaniałe źródło energii przed intensywnym treningiem. Jest lekkostrawny, dlatego można go spożywać także przed aktywnościami, takimi jak bieganie czy pływanie. Poza tym, artykuł ten rewelacyjnie spełni oczekiwania w konwencjonalnej zdrowej diecie. Jedna łyżeczka artykułu posiada około 40 kcal i równocześnie niemal 10 g cukrów prostych. Z tego powodu, mimo nad wyraz dobrych parametry prozdrowotnych, należy kontrolować jego liczba w naszym rutynowym jadłospisie.
Miody smakowe sprawdzają się doskonale nie tylko w kuchni,w dodatku w kosmetyce. Lawendowa odmiana miodu stanowi wyśmienity komponent naturalnego serum do twarzy. Można wykorzystać jej również jako dodatek do odżywek do włosów i na skórę.