Miód lipowy ma silny aromat przypominający kwiat lipy. Jest słodki, dość pikantny o ostrym, a choćby lekko gorzkim smaku. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę od białożółtej do złocistożółtej. Zawiera olejki eteryczne, garbniki, kwas askorbinowy, cukry, karoten.
Miód lipowy niewątpliwie jest wyjątkowym pszczelim produktem. Otrzymywany jest on z nektaru pozyskiwanego z kwiatów lipy szerokolistnej lub drobnolistnej. Co interesujące, nektar ten zbierany jest poprzez pracowite pszczoły na przełomie czerwca i lipca (kiedy to mamy do czynienia z okresem kwitnienia niniejszej rośliny). Warto wiedzieć, iż w gronie dietetyków i specjalistów żywienia, miód lipowy uznawany jest za najcenniejszy z miodów nektarowych przystępnych na polskim rynku. Wszystko to za sprawą niezwykłych atrybuty zdrowotnych, które skrywają się w kwiatach lipy. Znaczną informację stanowi również fakt, iż niniejszy towar wytwarzany jest na ziemiach polskich już od XVI wieku, a istotne wzmianki na jego temat możemy znaleźć w literaturze pochodzącej z początku XIX wieku. Ze względu na to, iż miód lipowy otrzymywany jest wyłącznie z kwiatów lipy pochodzących z drzew, które wolne są od zanieczyszczeń (ze szczególnym uwzględnieniem spalin samochodowych), jest on produktem trudno przystępnym. Ten niezwykły miód nektarowy charakteryzuje się przepięknym złoto-żółtym, a czasem lekko zielonkawym kolorem. Niemniej jednak, na skutek krystalizacji zmienia on swoją barwę na kremową lub lekko pomarańczową. Dodatkowo, miód lipowy cechuje się ostrym i lekko gorzkawym smakiem, który już przy pierwszym kontakcie przywodzi nam na myśl unikalny aromat kwiatów lipy.
Warto wiedzieć, że miód lipowy (podobnie jak inne pszczele produkty) w blisko 80% składa się z węglowodanów (w tym glukozy, fruktozy, a także maltozy). Dodatkowo, w składzie niniejszego produktu odnajdziemy szereg aminokwasów, cennych witamin (w tym witamin z grupy B oraz witaminę C) i minerałów (takich jak: potas, magnez, wapń, sód, żelazo oraz fosfor). Niemniej jednak, za najcenniejsze elementy miodu lipowego uznaje się olejki eteryczne, a także kwasy ekologiczne, które mogą wpłynąć na udoskonalenie nastroju, a także zdrowia człowieka.