Miód wielokwiatowy jest to głównie spotykana odmiana miodu i charakteryzuje go różnorodność , a także smaków. Jest zbierany przez pszczoły z sadów i różnorodnych roślin uprawnych. Miód nektarowy z nektaru kwiatów wiosennych jest jasny i słodki. Natomiast miód wielokwiatowy z nektaru roślin jesiennych ma ciemniejszą barwę i bardziej gorzki smak.
W 100 gramach miodu odnajdziemy około 320 kalorii. Jedna łyżka dostarcza naszemu organizmowi około 70 kalorii. Wartość kaloryczna miodu i cukru jest zbliżona, lecz ten pierwszy dostarcza naszemu organizmowi bezapelacyjnie więcej wartości odżywczych. Osoby na diecie powinny więc stosować miód z umiarem. Ile można zjeść dziennie? Bez obaw, spożywany w rozsądnych ilościach nie będzie zagrożeniem dla szczupłej sylwetki. Już kilka kropli tej złocistej substancji pozwoli nadać potrawom unikalny smak i aromat.
Miód wielokwiatowy warto spożywać regularnie. Stanowi on znakomity dodatek do pieczywa, porannej owsianki, czy jogurtu, wzbogaci smak marynat do mięs, a także warzywnych sałatek. Można spożywać go z pieczywem, dodawać do ciepłej herbaty, mleka, soków warzywnych i owocowych i różnych potraw i ciast. Dobrym pomysłem jest przygotowanie z dodatkiem miodu energetycznego napoju. Wystarczy wieczorem rozmieszać łyżkę miodu w letniej wodzie i rano wypić taką miksturę na czczo. Pamiętajmy, aby stosować miód do ciepłych i letnich potraw. Wysoka temperatura niszczy niemało cennych substancji odżywczych zawartych w miodzie.