Miód z pyłkiem i propolisem 400g H&H
SKŁAD: miód 80%, pyłek pszczeli 19%, propolis 1%
wykorzystanie
Do przegotowanej i ostudzonej poniżej 40 °C wody, wieczorem dodać od 1 do 3 łyżeczek miodu. Wyciągnąć łyżeczkę oraz przykryć spodkiem i pozostawić na noc. Rano wymieszać i wypić na czczo, około 20 minut przed posiłkiem.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać na półce w temperaturze pokojowej, bronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
Pyłek pszczeli gromadzi proteiny (białka), węglowodany, lipidy, witaminy: A, B, E, P, kwas pantotenowy, biotynę, sole mineralne i substancje aktywne biologicznie. W połączeniu z miodem wszystkie komponenty są lepiej i szybciej wchłaniane przez organizm.
cechy PYŁKU W MIODZIE:
pyłek w miodzie można stosować na wzmocnienie wytrzymałości w okresie jesienno-zimowym lub wiosennym
używany jest jako naturalny suplement w celu uzupełnienia poziomu witamin i minerałów
cechy przeciwzapalne, antybiotyczne, odtruwające, przeciwalergiczne, ograniczające poziom tłuszczów we krwi, adaptogenne (obniżające czynniki stresu) i osłonowe
należycie wpływa na wzrost hemoglobiny i czerwonych krwinek, a także na kondycję fizyczną i psychiczną
pyłek w miodzie jest łatwiej przyswajalny od pyłku suszonego ze względu na wcześniejsze działanie enzymatyczne miodu
skład: 20% pyłku pszczelego, 80% miodu wielokwiatowego
Pyłek wspiera serce i naczynia krwionośne. Parametry odtruwające, antybiotyczne, przeciwzapalne, pielęgnacyjne. Wspiera pobudzanie czynności szpiku kostnego, pracę wątroby, nerek, żołądka, układu nerwowego i oddechowego. Sugerowany także przy nadciśnieniu, miażdżycy.
Propolis, zwany także kitem pszczelim, jest niezbędny pszczołom do wyściełania wnętrza ula, dzięki czemu jego konstrukcja zostaje uszczelniona i usztywniona. Propolis można więc porównać do muru ochronnego budowli o właściwościach dezynfekujących i antyseptycznych. To właśnie ta cecha zadecydowała, że człowiek postanowił skorzystać z pszczelego dobrodziejstwa, co ma miejsce w branży spożywczej, kosmetycznej, a także w medycynie. Propolis nadaje silne atrybuty bakteriobójcze.