Najwyższej jakości miód tymiankowy o ciemnobursztynowym kolorze i intensywnym aromacie. Ma słodki smak z lekko kwaśnym posmakiem. Nad wyraz sugerowany w infekcjach górnych dróg oddechowych
Miód tymiankowy jest rzadko spotykany w Polsce. Wytworzony przez pszczoły z nektaru kwiatów tymianku pospolitego. Doceniany od wieków za liczne parametry prozdrowotne. Sugerowany zwłaszcza w okresie najróżniejszego rodzaju infekcji z uwagi na działanie wspierające walkę organizmu z drobnoustrojami. Miód tymiankowy odznacza się przepiękną bursztynową barwą, dlatego jest nazywany też miodem czerwonym. Jego korzenny smak sprawi,bez wątpienia przypadnie do gustu każdemu.
To w 100 % naturalny miód pszczeli wykonany w Hiszpanii z nektaru kwiatowego rośliny zwanej tymiankiem pospolitym. Za jego oryginalny smak i zapach odpowiada w wielkiej mierze olejek eteryczny – tymol. Korzenno- ziołowy aromat powoduje, iż jest ochoczo używany w kuchni do przygotowywania rozmaitego typu marynat. Co więcej, walory prozdrowotne miodu tymiankowego przeważają nad doznaniami smakowymi. To towar sugerowany zwłaszcza dla alergików i osób z problemami ze strony układu oddechowego. Olejek tymolowy w nim zawaraty wykazuje bowiem działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Jakie są właściwości zdrowotne miodu tymiankowego MIELINIZATE?
Miód tymiankowy swoje prozdrowotne cechy zawdzięcza z zasady zawartości olejku tymiankowego. Wykazuje on działanie antyseptyczne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Dlatego też stanowi wyśmienite wsparcie w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, zapalenia krtani, oskrzeli oraz w stanach przeziębienia i grypy. Miód tymiankowy to źródło przeciwutleniaczy oraz witamin i minerałów, które wspierają pracę całego organizmu. Sugerowany również osobom z dolegliwościami ze strony układu trawiennego. Miód tymiankowy jest skarbnicą wielu cennych witamin (zwłaszcza tych z grupy B), a także minerałów tj. Wapń, żelazo, miedź, mangan, fosfor, cynk, potas i sód. Wśród innych substancji bioaktywnych wynajdziemy w nim ponadto kwasy naturalne i flawonoidy.
Wartości odżywcze i kaloryczność
Miód tymiankowy to przede wszystkim źródło węglowodanów – glukozy i fruktozy (tej pierwszej jest nieznacznie więcej). To także skarbnica wielu cennych minerałów i witamin. Produkt o obfitej wartości odżywczej, który stanowi zdrowszy zamiennik sacharozy. W 100 gramach produktu wyszukamy około 300 kcal. Spożywany w rozsądnych ilościach nie spowoduje nadmiernego przyrostu masy ciała. Węglowodany w nim zawarte są błyskawicznie metabolizowane i przetwarzane na energię. Dlatego również bez obaw może być wykorzystywany przez osoby odchudzające się i przez diabetyków.
Przeciwwskazania do użytkowania
Miód tymiankowy z zasady jest należycie tolerowany i nie powoduje reakcji alergicznych. Powinny jednak na niego uważać osoby uczulone na tymianek. Nie należy dodatkowo podawać miodu niemowlętom. Nie ma natomiast przeciwwskazań, co do używania miodu tymiankowego poprzez kobiety w ciąży.