Miód akacjowy ma biały albo kremowy kolor, słodki, subtelny smak, dzięki czemu zyskał zachwyt pośród najmłodszych konsumentów. Miód ten pozyskiwany jest w okresie kwitnięcia kwiatów akacji. W zapachu wyczuwalna jest intensywna nuta akcji.
Miód akacjowy to bez dwóch zdań jeden z najsmaczniejszych owoców pszczelej pracy. W porównaniu do innych nektarów posiada on szczególnie jasną (słomkowo-żółta) barwę. Co ciekawe, płynna postać niniejszego miodu może zdawać się być nawet bezbarwna i przeźroczysta. Nektar ten odznacza się delikatnym, słodkim smakiem, a także wyjątkowym aromatem, który przywodzi nam na myśl pachnące kwiaty akacji. W dodatku, artykuł ten w głównej mierze w występuje w postaci półpłynnej albo skrystalizowanej. Jak większość miodów jest on lepki i nietrudny w zastosowaniu.
Miód akacjowy pozyskiwany jest z robinii akacjowej (białej lipy) w okresie jej kwitnienia. Wówczas roślina ta stanowi nadzwyczajny materiał miododajny dla pszczół. Warto również wiedzieć, iż miód akacjowy jest nie tylko smaczny,z reguły pełen wartościowych elementów odżywczych. Znajdziemy w nim z zasady cenne witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), jak też wartościowe minerały (takie jak: potas, magnez, fosfor, żelazo oraz mangan). Miód akacjowy stanowi także skarbnicę olejków eterycznych. Badania wykazały,odszukamy w nim ponad 50 substancji aromatycznych, wśród których na szczególną uwagę zasługują: estry, aldehydy i związki polifenolowe.
na dodatek, miód akacjowy zawiera w sobie wartościowe dla naszego zdrowia karotenoidy, które przede wszystkim odpowiadają za zabarwienie tego niezwykłego nektaru. Wśród innych komponentów miodu akacjowego wyodrębnić możemy widoczne biologicznie enzymy oraz nadtlenek wodoru, wykazujący silne właściwości antyseptyczne. Ponadto, niniejszy towar, podobnie jak same kwiaty białej lipy, stanowi świetne źródło flawonoidów.
Miód akacjowy pozyskiwany z polskich pasiek, odznaczających się gwarancją najwyższej jakości, jest ochoczo spożywany przez dorosłych, jak i dzieci. Co niebanalne, krystalizacja niniejszego artykułu, za sprawą wysokiej zawartości fruktozy, zachodzi w sposób powolny. Niektóre partie miodu akacjowego mogą nie podlegać procesom krystalizacji choćby poprzez okres sześciu miesięcy. W związku z tym, na długo zachowują one płynną postać.