Miód faceliowy zasmakuje osobom, które lubią łagodne smaki, czasem jednak można w nim wyczuć lekką nutę kwasowości. Ma on delikatny, przyjemny kwiatowy zapach. Miód faceliowy to jeden z najjaśniejszych miodów, w stanie ciekłym ma żółtawą barwę jednak wraz z krystalizacją jeszcze bardziej jaśnieje.
Nasz miód faceliowy pozyskiwany z ekologicznych terenów nadzwyczajnie spełni oczekiwania jako środek ochronny przed infekcjami a także pomoże nam od nowa uzupełnić energię po ciężkim wysiłku fizycznym lub intelektualnym.
Jeśli zależy nam żeby miód faceliowy jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go bronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, żeby po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż faceliowy miód z łatwością chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, by nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje właściwości lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty albo kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego przez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach oraz z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany poprzez pszczelarza.
Lokalizacja rozmieszczenia pasiekKaszuby jest to rejon potężnie zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w efektowne krajobrazy, a także czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najistotniej rozmaitych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku przez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie znajdziemy atrakcyjne zabytki przyrody oraz bogatą florę i faunę, z których produkowane są zdrowe i naturalne produkty.