Miód z bzem i czarną porzeczką jest idealnym połączeniem owocu bzu z wysoką zawartością witaminy C z owocem czarnej porzeczki, która nieprzeciętnie sprawdzi się przy problemach z górnymi drogami oddechowymi i gardłem. Połączenie słodkiego kwiat bzu z nutą kwaskowości z czarnej porzeczki zasmakuje nawet najwybitniejszym smakoszom miodu.
Nasz miód wielokwiatowy, który wymieszany został z bzem i czarną porzeczką pochodzących z ekologicznych upraw nada się jako dodatek do ciast, napojów a także doskonale spełni oczekiwania jako element sosów.
• Bogaty w witaminę C,
• wspomaga układ wydalniczy,
• pomaga w leczeniu niestrawności,
• zniża ciśnienie krwi,
• Stany zapalne gardła i górnych dróg oddechowych.
Jeśli zależy nam żeby miód z czarnym bzem i porzeczką jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go chronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, aby po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż miód z czarnym bzem i porzeczką prosto chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, by nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje cechy lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty lub kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód z czarnym bzem i porzeczką powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego przez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach, a także z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany przez pszczelarza.
KaszubyKaszuby jest to rejon mocno zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w atrakcyjne krajobrazy i czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najszczególniej różnorodnych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku poprzez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie odnajdziemy interesujące zabytki przyrody i bogatą florę i faunę, z których wykonane są zdrowe i organiczne produkty.