Miód leśny pozyskiwany jest z pasiek stojących w okolicy lasu. W swym składzie gromadzi nektary kwiatów tam występujących, a w niektórych latach też spadź. Swój oryginalny smak zawdzięcza m.in. Zawilcowi gajowemu, czeremsze, jeżynie, malinie, wierzbówce i wielu, wielu innym. Barwa miodu leśnego jest szczególnie nieregularna, przybiera przeróżne odcienie brązu. To aromatyczny miód z lekko wyczuwalną nutą spadzi. Kolor i smak (łagodniejszy albo bardziej wyrazisty) są zależne od kwiatów, które przeważały w okolicy danej pasieki.
Nasz miód leśny nieprzeciętnie sprawdzi dla osób, które mają problemy z górnymi drogami oddechowymi a także poprawi naszą oporność przed sezonem grypowym.
- dzięki zawartości spadzi będzie pomocny przy chorobach górnych dróg oddechowych,
Jeśli zależy nam żeby miód leśny jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go bronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, by po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż leśny miód z łatwością chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, aby nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje atrybuty lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty albo kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego poprzez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach i z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany przez pszczelarza.
KaszubyKaszuby jest to rejon konkretnie zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w błyskotliwe krajobrazy oraz czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najistotniej różnych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku poprzez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie znajdziemy atrakcyjne zabytki przyrody i bogatą florę i faunę, z których produkowane są zdrowe i naturalne produkty.