Miód nawłociowy jest zbierany z nawłoci pospolitej, kwitnącej na przełomie sierpnia i września. Rośliny te intensywnie rozrastają się na nieużytkach i skrajach lasów. Sadzone dodatkowo w ogródkach dla ozdoby są genialnym pożytkiem dla pszczół. Miód ten jest jasnożółty, lekko wpadający w oliwkę. W smaku można wyczuć delikatną nutę cytrynową. Miód nawłociowy, lecz niezbyt modny, jest wart uwagi. Jego cechy lecznicze są wyjątkowe, porównywalne do nowozelandzkiego miodu manuka.
- zalecany przy problemach z nerkami i układem moczowym,
Jeśli zależy nam aby miód nawłociowy jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go chronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, żeby po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż nawłociowy miód prosto chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, by nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje atrybuty lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty albo kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego poprzez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach, a także z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany poprzez pszczelarza.
KaszubyKaszuby jest to rejon solidnie zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w atrakcyjne krajobrazy, a także czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najszczególniej różnorodnych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku poprzez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie wyszukamy niebanalne zabytki przyrody, a także bogatą florę i faunę, z których wyprodukowane są zdrowe i organiczne produkty.