Miód gryczany jest pozyskiwany z gryki zwyczajnej. Roślina ta uważana jest za roślinę leczniczą, która kwitnie od lipca do sierpnia. W stanie płynnym cechuje się ciemną barwą przechodzącą w czerń. Po skrystalizowaniu miód jaśnieje i staje się brązowy. Krystalizuje wolniej niżeli inne miody, gdyż posiada więcej fruktozy niżeli glukozy, mogą w nim występować większe kryształy niż w innych miodach. Miód gryczany cechuje się ostrym smakiem i unikalnym zapachem.
Nasz miód gryczany pozyskiwany z ekologicznych terenów dzięki swoim leczniczym działaniom jest dobrym wyborem nie tylko w okresie jesienno-zimowym, lecz także poprzez cały rok. Jego aromat i smak pozwolą Ci rozkoszować się nim w domowym zaciszu.
zastosowanie miodu gryczanego:- znakomicie sprawdzi się dla osób, które mają niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza,
Jeśli zależy nam żeby miód gryczany jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go bronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, aby po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż gryczany miód prosto chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, aby nie przegrzewać miodu powyżej 40 poziomów celsjusza, gdyż traci wtedy swoje cechy lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty lub kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego poprzez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach, a także z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany poprzez pszczelarza.
Lokalizacja rozmieszczenia pasiekKaszuby jest to rejon mocno zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w spektakularne krajobrazy i czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najistotniej różnorodnych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku przez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie wyszukamy niebanalne zabytki przyrody i bogatą florę i faunę, z których produkowane są zdrowe i ekologiczne produkty.