Miód faceliowy zasmakuje osobom, które lubią łagodne smaki, czasem jednak można w nim wyczuć lekką nutę kwasowości. Posiada on delikatny, błogi kwiatowy zapach. Miód faceliowy to jeden z najjaśniejszych miodów, w stanie ciekłym ma żółtawą barwę jednak wraz z krystalizacją jeszcze bardziej jaśnieje.
Nasz miód faceliowy pozyskiwany z ekologicznych terenów nadzwyczajnie spełni oczekiwania jako środek ochronny przed infekcjami a także pomoże nam od nowa uzupełnić energię po ciężkim wysiłku fizycznym albo intelektualnym.
Jeśli zależy nam by miód faceliowy jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go bronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, aby po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż faceliowy miód łatwo chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, aby nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje właściwości lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty lub kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego przez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach, a także z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany poprzez pszczelarza.
Lokalizacja rozmieszczenia pasiekKaszuby jest to rejon konkretnie zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w ładne krajobrazy oraz czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najistotniej różnych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku przez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie wyszukamy ciekawe zabytki przyrody, a także bogatą florę i faunę, z których tworzone są zdrowe i naturalne produkty.