Kurkuma rośnie w głównej mierze w Indiach i nazywana jest złotem w proszku. Posiada silne cechy przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. W połączeniu z imbirem, który jest uważany ponadto jako wyśmienity środek w leczeniu problemów zapalnych i trawiennych, wspólnie będą wspierać funkcjonowanie układu immunologicznego. Miód ten znakomicie sprawdzi się do kanapek albo jako dodatek do herbaty lub kawy, który jest pobudzający i orzeźwiający albo rozgrzewający przy przeziębieniach.
zastosowanie miodu z kurkumą i imbirem - działa rozgrzewająco a także ulepsza oporność, - pomocny przy leczeniu infekcji wirusowych, - przyspiesza trawienie i przemianę materii, - ulepsza pracę układu krążenia, Przechowywanie mioduJeśli zależy nam aby miód z kurkumą i imbirem jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go bronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, by po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż miód z kurkumą i imbirem z łatwością chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, żeby nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje właściwości lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty albo kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego poprzez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach, a także z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany przez pszczelarza.
Lokalizacja rozmieszczenia pasiekKaszuby jest to rejon potężnie zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w ładne krajobrazy i czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najbardziej rozmaitych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku przez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie wynajdziemy interesujące zabytki przyrody i bogatą florę i faunę, z których tworzone są zdrowe i naturalne produkty.