Miód mniszkowypozyskiwany jest z nektaru mniszka lekarskiego potocznie nazywanym także mleczem. Aczkolwiek mlecze możemy spotkać wszędzie, to miód mniszkowy jest trudny do pozyskania. Wynika to z faktu, iż mniszek kwitnie na przełomie kwietnia/maja, a w tym czasie na ogół nie jest wystarczająco ciepło i kwiaty słabo nektarują. W tej sytuacji pszczoły zbierają z niego głownie pomarańczowy pyłek kwiatowy. Miód ten znamionuje się jasno żółtą barwą, słodkim smakiem, delikatnym zapachem oraz szybka krystalizacją. Dobrze spełni oczekiwania jako poczęstunek dla dzieci..
- działa osłonowo, a także upraszcza pracę wątroby,
Jeśli zależy nam aby miód mniszkowy jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go bronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, aby po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż mniszkowy miód łatwo chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, żeby nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje atrybuty lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty lub kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego przez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach oraz z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany poprzez pszczelarza.
KaszubyKaszuby jest to rejon solidnie zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w ładne krajobrazy oraz czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najbardziej najróżniejszych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku przez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie wyszukamy niebanalne zabytki przyrody, a także bogatą florę i faunę, z których tworzone są zdrowe i naturalne produkty.