Cynamon jest bogatym źródłem błonnika i żelaza, w połączeniu z miodem daje aromatyczną kompozycję smakową, która sporo korzyści zdrowotnych.
Mieszanka ta idealnie sprawdzi się przy zapobieganiu chorobom wywołanym poprzez bakterie i wirusy. Miód ten nieprzeciętnie nadaje się do kawy a także wyrobów piekarskich takich jak pierniczki, które będą miały po nim niezwykły smak.
zastosowanie miodu z cynamonem
- ma silne działanie dezynfekujące,
- działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie,
- przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu,
- wzmaga wytrzymałość organizmu,
- świetnie sprawdzi się przy przeziębieniu.
Przechowywanie mioduJeśli zależy nam by miód z cynamonem jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go chronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, żeby po otwarciu szczelnie go przykręcać, gdyż miód z cynamonem z łatwością chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, żeby nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje właściwości lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty albo kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego poprzez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach oraz z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany poprzez pszczelarza.
Lokalizacja rozmieszczenia pasiekKaszuby jest to rejon potężnie zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w piękne krajobrazy oraz czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najistotniej zróżnicowanych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku poprzez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie odnajdziemy atrakcyjne zabytki przyrody oraz bogatą florę i faunę, z których wytwarzane są zdrowe i ekologiczne produkty.