Miód ziołowy nieprzeciętne określenie dla tego miodu to „miód tysiąca kwiatów". Jest zbierany poprzez pszczoły w czasie lata z kwiatów rosnących na łąkach i polach. W skład miodu wchodzą nektary koniczyny białej, chabra bławatka, melisy lekarskiej, dziurawca, rdestu, żywokostu lekarskiego, szałwii, wyki, nostrzyka, ogórecznika lekarskiego i wielu innych. Każda partia ma swój indywidualny smak względem tego jaki pożytek jest w danej okolicy. W zależności od nektaru z jakiego został produkowany, pachnie mniej albo bardziej intensywnie. Smak także uzależniony jest od kwiatowych komponentów poprzez co przechodzi od łagodnego po ostry z nutą goryczy. Z uwagi na mnogość nektarów chodzących w jego skład co roku możemy delektować się innym smakiem.
Naturalny miód ziołowy prawidłowo spełni oczekiwania do codziennej kuracji i w trakcie okresu jesienno-zimowego, gdzie jest okres wzmożonych przeziębień.
- posiada działanie łagodzące przy wyczerpaniu fizycznym i psychicznym,
Jeśli zależy nam aby miód ziołowy jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go bronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, by po otwarciu szczelnie go przykręcać, gdyż ziołowy miód z łatwością chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, żeby nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje właściwości lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty albo kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego przez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach i z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany przez pszczelarza.
KaszubyKaszuby jest to rejon konkretnie zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w przepiękne krajobrazy, a także czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najbardziej różnych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku przez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie odszukamy atrakcyjne zabytki przyrody i bogatą florę i faunę, z których wytworzone są zdrowe i ekologiczne produkty.