Jabłko jest owocem, który pomaga utrzymać dobre zdrowie. Jest bogate w fosfor, potas, wapń i witaminę C. Owoc ten niejednokrotnie łączony jest z miętą, która ma orzeźwiający smak. Miód o unikalnym smaku, orzeźwiająca mięta wraz z łagodnym smakiem jabłek zadowolą kubki smakowe choćby najmocniej wymagających konsumentów.
wykorzystanie miodu z jabłkiem i miętą
- reguluje pracę jelit - usprawnia pracę układu krążenia - wzmaga odporność organizmu - chroni przed zaćmą Mięta
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego - działa żółciopędnie - reguluje perystaltykę jelit Przechowywanie miodu
Jeśli zależy nam żeby miód z jabłkiem i miętą jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go bronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, aby po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż miód z jabłkiem i miętą prosto chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, żeby nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje atrybuty lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty albo kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego przez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach i z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany przez pszczelarza.
Lokalizacja rozmieszczenia pasiekKaszuby jest to rejon potężnie zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w piękne krajobrazy i czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najszczególniej przeróżnych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku przez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie znajdziemy ciekawe zabytki przyrody, a także bogatą florę i faunę, z których produkowane są zdrowe i naturalne produkty.