To kaszubski artykuł regionalny, w 2007 r. Został wpisany na listę produktów konwencjonalnych województwa pomorskiego. Zbierany poprzez pszczoły z pasiek stacjonarnych od wiosny do późnego lata. Jest wybierany z ula tylko raz w roku, dlatego można znaleźć w nim nektary wszelkich kwiatów, które kwitły poprzez cały sezon pszczelarski. Miód Kaszubski charakteryzuje się unikalnym smakiem, który może różnić się w poszczególnych latach z uwagi na niepowtarzalność nektarów wchodzących w jego skład. Jest słodki,jednocześnie wyczuwa się w nim nutę ostrości. niezwykle aromatyczny, przypadnie do gustu miłośnikom bardziej wyrazistych miodów.
Uwaga:Miód ten niejako łączy w sobie atrybuty wszelkich miodów razem, a stanowczo:
- lipowego
- ziołowego
- spadziowego
dzięki czemu oprócz perfekcyjnego smaku oferuje dużo atrybuty biologicznych.
Jeśli zależy nam by miód kaszubski jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go chronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, aby po otwarciu szczelnie go przykręcać, gdyż kaszubski miód łatwo chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, żeby nie przegrzewać miodu powyżej 40 stopni celsjusza, gdyż traci wtedy swoje cechy lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty lub kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego przez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach i z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany przez pszczelarza.
Lokalizacja rozmieszczenia pasiekKaszuby jest to rejon potężnie zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w piękne krajobrazy i czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najszczególniej różnorodnych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku przez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie odnajdziemy interesujące zabytki przyrody, a także bogatą florę i faunę, z których wykonane są zdrowe i naturalne produkty.