To kaszubski produkt regionalny, w 2007 r. Został wpisany na listę produktów klasycznych województwa pomorskiego. Zbierany poprzez pszczoły z pasiek stacjonarnych od wiosny do późnego lata. Jest wybierany z ula tylko raz w roku, dlatego można znaleźć w nim nektary wszelkich kwiatów, które kwitły przez cały sezon pszczelarski. Miód Kaszubski znamionuje się niepowtarzalnym smakiem, który może różnić się w poszczególnych latach z uwagi na unikalność nektarów wchodzących w jego skład. Jest słodki,równocześnie wyczuwa się w nim nutę ostrości. nad wyraz aromatyczny, przypadnie do gustu miłośnikom bardziej wyrazistych miodów.
Uwaga:Miód ten niejako łączy w sobie parametry wszelkich miodów razem, a nad wyraz:
- lipowego
- ziołowego
- spadziowego
dzięki czemu oprócz wspaniałego smaku oferuje sporo parametry biologicznych.
Jeśli zależy nam aby miód kaszubski jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go chronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, aby po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż kaszubski miód łatwo chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, by nie przegrzewać miodu powyżej 40 stopni celsjusza, gdyż traci wtedy swoje atrybuty lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty albo kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego poprzez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach oraz z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany przez pszczelarza.
Lokalizacja rozmieszczenia pasiekKaszuby jest to rejon konkretnie zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w efektowne krajobrazy, a także czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najmocniej zróżnicowanych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku poprzez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie odnajdziemy interesujące zabytki przyrody, a także bogatą florę i faunę, z których wytworzone są zdrowe i organiczne produkty.