Miód gryczany jest pozyskiwany z gryki zwyczajnej. Roślina ta uważana jest za roślinę leczniczą, która kwitnie od lipca do sierpnia. W stanie płynnym cechuje się ciemną barwą przechodzącą w czerń. Po skrystalizowaniu miód jaśnieje i staje się brązowy. Krystalizuje wolniej niż inne miody, gdyż posiada więcej fruktozy niż glukozy, mogą w nim występować pokaźniejsze kryształy aniżeli w innych miodach. Miód gryczany cechuje się ostrym smakiem i specyficznym zapachem.
Nasz miód gryczany pozyskiwany z organicznych terenów dzięki swoim leczniczym działaniom jest korzystnym wyborem nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale także przez cały rok. Jego aromat i smak pozwolą Ci rozkoszować się nim w domowym zaciszu.
użycie miodu gryczanego:- genialnie spełni oczekiwania dla osób, które mają niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza,
Jeśli zależy nam by miód gryczany jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go chronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, by po otwarciu szczelnie go przykręcać, gdyż gryczany miód łatwo chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, aby nie przegrzewać miodu powyżej 40 stopni celsjusza, gdyż traci wtedy swoje właściwości lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty albo kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego przez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach i z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany przez pszczelarza.
Lokalizacja rozmieszczenia pasiekKaszuby jest to rejon mocno zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w efektowne krajobrazy, a także czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najmocniej przeróżnych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku przez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie wyszukamy niebanalne zabytki przyrody, a także bogatą florę i faunę, z których wytworzone są zdrowe i ekologiczne produkty.