Miody kwiatowe powstają z ich nektarów, natomiast miód spadziowy z soku drzew przerobionego poprzez inne owady. Głównymi jego producentami są czerwce i mszyce stołujące się na igłach i liściach drzew. Wydalają one słodką ciecz, która przykleja się do liści lub igliwia. W związku z tym, iż wydzielina ta jest niezwykle słodka, pszczoły zlizują ją i przynoszą do ula. Drzewa iglaste, na których występuje spadź to: jodła, świerk, sosna i modrzew - spadź iglasta, natomiast drzewa liściaste to: lipy, klony, wierzby, brzozy i dęby – spadź liściasta.
Miód ze spadzi iglastej w płynnej postaci ma ciemnobrązową barwę z zielonkawym odcieniem. Wydziela lekko korzenny albo żywiczny zapach. W smaku jest łagodny, korzenny, a także niedużo słodki. Po skrystalizowaniu miody spadziowe przybierają na ogół barwę brązową z odcieniem zielonkawym lub szarym. W miodzie spadziowym jest do 9 razy więcej biopierwiastków niż w miodach nektarowych.
- działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i łagodzące kaszel
Jeśli zależy nam żeby miód spadziowy jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go chronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, aby po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż spadziowy miód prosto chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, żeby nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje cechy lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty lub kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego poprzez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach i z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany przez pszczelarza.
KaszubyKaszuby jest to rejon mocno zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w efektowne krajobrazy i czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najmocniej rozmaitych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku poprzez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie znajdziemy ciekawe zabytki przyrody i bogatą florę i faunę, z których wyprodukowane są zdrowe i ekologiczne produkty.
Piśmiennictwo
MIODY ODMIANOWE I ICH ZNACZENIE LECZNICZE Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna Kędzia
LEKI Z PSZCZELEJ APTEKI Stefan Stangaciu, Elfi Hartenstein
PSZCZELE CUDA Henryka Makowiczowa
PSZCZOŁY I ICH LECZNICZE PRODUKTY Ferdynand Jośko, Jerzy Gala
MIÓD ODŻYWIA LECZY PIELĘGNUJE Renate Frank