Miód wrzosowy jest bezsprzecznie najszlachetniejszym z miodów i występuje w niewielkich ilościach. Okres zbierania nektaru to przełom sierpnia i września, kiedy to pszczoły przygotowują się do snu zimowego. Galaretowata konsystencja miodu powoduje, iż jego odbiór z ramek ulowych jest bardziej skomplikowany aniżeli przy innych miodach. Taki sposób żelowania występuję tylko w tym typu miodu, ze względu na dużą zawartość frakcji białkowej i dekstryn. Jego aromatyczny i intensywny zapach przypomina kwiaty wrzosu. Ma niezwykle prawidłowy, lekko ostry i gorzkawy smak. W stanie płynnym przyjmuje barwę czerwonobrunatną z ciemniejszymi lub jaśniejszymi odcieniami. Miód ten przez swoje szlachetne parametry zasmakuje wyrafinowanemu koneserowi a równocześnie pomoże zadbać o zdrowie.
- walka z dolegliwościami prostaty, nerek i pęcherza,
Jeśli zależy nam aby miód wrzosowy jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go chronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, aby po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż wrzosowy miód łatwo chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, aby nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje parametry lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty lub kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego poprzez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach, a także z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany poprzez pszczelarza.
KaszubyKaszuby jest to rejon konkretnie zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w efektowne krajobrazy oraz czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najmocniej różnych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku poprzez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie wyszukamy niebanalne zabytki przyrody oraz bogatą florę i faunę, z których wytwarzane są zdrowe i ekologiczne produkty.