Miód leśny pozyskiwany jest z pasiek stojących w okolicy lasu. W swoim składzie gromadzi nektary kwiatów tam występujących, a w niektórych latach również spadź. Swój specyficzny smak zawdzięcza m.in. Zawilcowi gajowemu, czeremsze, jeżynie, malinie, wierzbówce i wielu, wielu innym. Barwa miodu leśnego jest wyjątkowo nieregularna, przybiera przeróżne odcienie brązu. To aromatyczny miód z lekko wyczuwalną nutą spadzi. Barwa i smak (łagodniejszy lub bardziej wyrazisty) są zależne od kwiatów, które przeważały w okolicy danej pasieki.
Nasz miód leśny perfekcyjnie sprawdzi dla osób, które mają problemy z górnymi drogami oddechowymi a także poprawi naszą odporność przed sezonem grypowym.
- dzięki zawartości spadzi będzie pomocny przy chorobach górnych dróg oddechowych,
Jeśli zależy nam by miód leśny jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go chronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, żeby po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż leśny miód z łatwością chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, aby nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje cechy lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty lub kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego poprzez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach i z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany przez pszczelarza.
KaszubyKaszuby jest to rejon mocno zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w spektakularne krajobrazy i czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najistotniej różnych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku poprzez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie wyszukamy interesujące zabytki przyrody, a także bogatą florę i faunę, z których wykonane są zdrowe i naturalne produkty.