Na początku maja zaczynają żółcić się pola rzepaku. Jeśli pogoda dopisuje pszczoły znoszą z nich ogromne ilości nektaru, z którego powstaje miód rzepakowy. Miód ten jest stanowczo delikatny, cechuje go biała kolor i łagodny zapach. Jego krystalizacja następuje najszybciej ze wszystkich rodzajów miodu, ponieważ ma największą ilość glukozy. Po krystalizacji miód ma konsystencję kremową i delikatnie ziarnistą. Dzięki znacznej zawartości glukozy już minimalna łyżeczka miodu rzepakowego dostarczy koniecznej energii podczas wysiłku fizycznego. Z tego samego powodu niestety nie jest zalecany dla diabetyków!
- sugerowany na ogół przy chorobach serca i naczyń wieńcowych,
Jeśli zależy nam by miód rzepakowy jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go chronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, żeby po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż rzepakowy miód z łatwością chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, by nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje parametry lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty albo kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego poprzez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach i z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany poprzez pszczelarza.
KaszubyKaszuby jest to rejon mocno zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w atrakcyjne krajobrazy, a także czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najmocniej różnorodnych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku przez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie odszukamy atrakcyjne zabytki przyrody oraz bogatą florę i faunę, z których produkowane są zdrowe i organiczne produkty.