Żurawina jest bogatym źródłem witamin A, C i witamin z grupy B. Wyróżnia się kwaśnym smakiem co związane jest z obecnośćm w niej obszernej ilości kwasku cytrynowego, który jest naturalnym komponentyem konserwującym. Artykuł ten jest idealnym połączeniem naturalnego miodu z pełnym aromatu smakiem żurawiny. Wyrób ten nie tylko wybornie smakuje,jednocześnie pozwoli na rozszerzenie naszej niepodatności.
zastosowanie miodu z żurawinąJeśli zależy nam żeby miód z żurawiną jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go bronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, żeby po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż miód z żurawiną łatwo chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, by nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje właściwości lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty lub kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego poprzez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach oraz z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany przez pszczelarza.
Lokalizacja rozmieszczenia pasiekKaszuby jest to rejon solidnie zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w piękne krajobrazy, a także czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najistotniej przeróżnych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku przez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie wynajdziemy ciekawe zabytki przyrody, a także bogatą florę i faunę, z których wyprodukowane są zdrowe i ekologiczne produkty.