Na początku maja zaczynają żółcić się pola rzepaku. Jeśli pogoda dopisuje pszczoły znoszą z nich ogromne ilości nektaru, z którego powstaje miód rzepakowy. Miód ten jest nad wyraz delikatny, cechuje go biała barwa i łagodny zapach. Jego krystalizacja następuje najszybciej ze wszystkich rodzajów miodu, ponieważ posiada największą liczba glukozy. Po krystalizacji miód ma konsystencję kremową i delikatnie ziarnistą. Dzięki sporej zawartości glukozy już nieduża łyżeczka miodu rzepakowego dostarczy niezbędnej energii podczas wysiłku fizycznego. Z tego samego powodu niestety nie jest zalecany dla diabetyków!
- sugerowany przeważnie przy chorobach serca i naczyń wieńcowych,
Jeśli zależy nam żeby miód rzepakowy jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go chronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, aby po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż rzepakowy miód łatwo chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, żeby nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje właściwości lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty lub kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego przez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach oraz z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany poprzez pszczelarza.
KaszubyKaszuby jest to rejon konkretnie zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w efektowne krajobrazy i czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najbardziej różnorodnych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku poprzez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie wyszukamy ciekawe zabytki przyrody i bogatą florę i faunę, z których wykonane są zdrowe i ekologiczne produkty.