Miód z pierzgą jest to połączenie miodu z jednym z najcenniejszych wyrobów, czyli pierzgą pszczelą. Pierzga to połączenie pyłku pszczelego, mleczka pszczelego, miodu, a także enzymów wykonanych poprzez pszczoły. Posiada odżywcze substancje, które są łatwo przyswajalne poprzez organizm człowieka.
kompilacja miodu z pierzgą posiada ogromną liczba mikro- i makroelementów. Zawiera szczególnie wielki wachlarz witamin, dzięki czemu używany jest w trakcie rekonwalescencji po kuracjach nowotworowych i innych chorobach wyniszczających organizm. Wykorzystywany jest poprzez sportowców wyczynowych jako kompletny suplement diety.
użycie miodu z pierzgą:
- Miód ten posiada silne działanie antybakteryjne,
- wzmacnia system wytrzymałościowy organizmu,
- sugerowany jest przy zatruciach,
- użytkowany w trakcie regeneracji funkcji witalnych organizmu,
- pomocny przy problemach żołądkowo-jelitowych.
Przechowywanie miodu
Jeśli zależy nam by miód z pierzgą jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go chronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, aby po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż miód z pierzgą łatwo chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, aby nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje cechy lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty albo kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego poprzez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach, a także z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany przez pszczelarza.
Lokalizacja rozmieszczenia pasiekKaszuby jest to rejon mocno zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w efektowne krajobrazy i czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najistotniej najróżniejszych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku przez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie wyszukamy ciekawe zabytki przyrody oraz bogatą florę i faunę, z których tworzone są zdrowe i organiczne produkty.